Kapitel 8

Genomförande

Syftet med detta avsnittet Àr att samla berÀttelser och erfarenheter frÄn genomförandet av bredbandsinitiativ. FrÄn idÚ till invigning och drift.

EklÄngens Bredband samfÀllighetsförening har sammanstÀllt en krönika som beskriver genomförandet 2004-2008. LÀnk hÀr.

Lindefallets byalag har beskrivet införandet av bredband i en presentation – lĂ€nk hĂ€r.

1 kommentar

 1. Vid grÀvning eller frÀsning i mark:

  Vid förlÀggning av kanalisering eller s.k. dukt i mark krÀvs naturligtvis markÀgaren tillstÄnd.
  Om förlÀggningen sker pÄ enskild Àgares marker brukar förfarandet vara obyrÄkratiskt, man bör dock tÀnka pÄ att fÄ till stÄnd ett avtal om servitut eftersom en senare oenighet kan stÀlla till obehag.
  Vid grÀvning i stadsplanerad mark: DÄ behöver man oftast kommunens tillstÄnd, Ätminstone om det Àr kommunens mark. Ett sÄdant tillstÄnd kan vara avgörande för framgÄngen i grÀvprojektet.
  Oftast behövs det en trafikanordningsplan och tillhörande karta som bilaga till ansökan.
  Trafikanordningsplanen vill kommunen ha dÄ kommunen kan friskriva sig frÄn juridiskt ansvar om en trafikolycka sker i samband med grÀvning och dessutom vill man oftast under grÀvtiden överlÄta vÀghÄllningsansvaret för grÀvomrÄdet till den som för stunden arbetar dÀr.
  Kommunen krÀver oftast att efter grÀvning ska den som har upprÀttat kanalisationer skapa ritningar eller lÀgga till information till befintliga ritningar för att upplysa andra om strÀckningen pÄ kanaliseringen dÄ de grÀver i samma omrÄde. Inte allt för sÀllan vill de ha en lÀgre Ärlig avgift för att tillhandahÄlla informationen.
  Kanalisationer med elkabel och annan kanalisation dÀr metall finns kan oftast mÀtas fram med speciella instrument men plastkanalisationer med glasfiber Àr osynliga för alla idag existerande instrument utom möjligen en markradar.

  Kommentar av Krister — 28 september, 2010 @ 17:14

TyvÀrr, kommentarformulÀret Àr för nÀrvarande avstÀngt.

Det går att läsa mer om bokens syfte under länken om kokboken. Har du istället konstruktiva ideer och förslag så kan du kontakta någon av de ansvariga. Kontaktuppgifter till dem finns under sidan kontakta. Här finns hela bokens kommentarer i ett RSS flöde

Projektet genomförs av Stiftelsen Folkets Hubb i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan och lokala krafter med EU-finansierig i form av Landsbygdsmedel administrerade av Jordbruksverket.

Administrativt