Kapitel

HÀr Àr exempel pÄ nÄgra av de som kan hjÀlpa i processen att skaffa bredband, frÄn att organisera intressentmöten till drift. (observera det hÀr Àr ingen komplett lista pÄ nÄgot sÀtt.)

Internetleverantörer

En kontaktvÀg Àr att gÄ via de stora internetleverantörerna. Om de inte har egen verksamhet för detta kan de hÀnvisa vidare.

Telia

Telia har lÄng erfarenhet av att stödja lokala initiativ. Idag har man modeller för att bÄde stödja, och i vissa fall subventionera, lokal bredbandsutbyggnad. Mot prestationen för detta Àr att man fÄr exklusivitet för tjÀnsteerbjudanden under viss tid. Gotland Àr det frÀmsta omrÄdet dÀr projekt genomförs pÄ detta sÀtt (t.ex Hejde-VÀte och Grötlingbo). SammanhÄllande, och referensperson, pÄ Gotlandskommun för bredband-glesbygdssatsningen Àr Anne StÄhl Mousa, tel: 070 540 88 58, mail: lummelunda@me.com

IngÄngen pÄ Telia för glesbygdssatsningar Àr http://www.telia.se/fastighetsagare/samfallighet/ .

Referensperson pÄ Telia Àr Fredrik Nyberg, tel: 070 651 8110, mail: Fredrik.Nyberg@teliasonera.com.

Specialiserade konsultverksamheter:

Bynet

Bynet Àr en konsultorganisation som specialiserat sig pÄ att hjÀlpa till under hela processen frÄn intressemöten till fÀrdigt nÀt. Man har ett etablerat samarbete med Telia, bl.a pÄ Gotland. Idag, enligt egna uppgifter, har man hjÀlpt nÀstan 13000 fastigheter, eller ca 100 ekonomiska föreningar att bygga bredband.

BynetÂŽs process att skapa bredband

Bynets projektmodell, enligt figuren, visar i vilka faser man kan stödja ovan. Man kallar sin modell för FFH – Fiber FrĂ„n Hemmet – och att leverera bĂ„de Internet, IPTV och IP-telefoni till fastigheterna. Hur man arbetar beskrivs vidare i den hĂ€r broschyren.

NÄgra exempel pÄ aktiva projekt (frÄn deras hemsida) Àr:

Tassemarkens fibernÀt (Norra SkÄne)
FrillesĂ„s Östra FibernĂ€t (Halland)
Hejde-VÀte Fiber ekonomisk förening (Gotland)
Grötlingbo Fiber Ekonomisk Förening (Gotland)
Kareby Bredband ekonomisk förening (BohuslÀn)
VÀstra Rekarna FibernÀt (Södermanland)
Åkulla FibernĂ€r ekonomisk förening (Halland)

Kontaktuppgifter:
mail: info@bynet.se
web: www.bynet.se

Rala Infratech
Rala 2012

Rala Infratech AB Àr ett företag som bl.a. hjÀlper byalag med förstudier (nÀtdesign och mÀngdning) för att kunna söka kanalisationsstöd och för att medlemmarna skall fÄ en uppfattning om vad det kostar att bygga och ansluta sig till ett nÀt. Applikationen Byggafiber löser detta enkelt för byalaget. Se Ralas hemsida, www.rala.se om byggafiber eller gÄ in direkt och registrerara er pÄ www.byggafiber.se , det Àr helt gratis att anvÀnda den.

Vi Ă€r ocksĂ„ en av de största materielleverantörerna till byggnation av fibernĂ€t i Sverige. Med lĂ„ng erfarenhet kring design och leverans av material till byalag. Vi har ocksĂ„ ett stort kontaktnĂ€t som vi kan rekommendera att hjĂ€lpa till med byggnation av fibernĂ€tet. Vi har under senaste Ă„ren varit involverade i mer Ă€n 100 byalag frĂ„n SkĂ„ne i söder till Östersund i norr.

Kontaktuppgifter:
mail: Projektchef: roger.dahlen@rala.se
web: www.rala.se

Inga kommentarer

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Det går att läsa mer om bokens syfte under länken om kokboken. Har du istället konstruktiva ideer och förslag så kan du kontakta någon av de ansvariga. Kontaktuppgifter till dem finns under sidan kontakta. Här finns hela bokens kommentarer i ett RSS flöde

Projektet genomförs av Stiftelsen Folkets Hubb i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan och lokala krafter med EU-finansierig i form av Landsbygdsmedel administrerade av Jordbruksverket.

Administrativt