Kapitel

För att ge möjlighet till intresserade att kunna bedöma om man vill vara med eller sÄ Àr det viktig att göra en kalkyl sÄ snart som möjligt. I broschyren Bredband till dig som bor pÄ landsbygden (sid 9) finns en grov skiss pÄ vad som bör vara med i en sÄdan kalkyl. Skissen ser ut:

Lite mer noggrant

Ett exempel, och hjÀlpmedel för att göra projekt-kalkylen ett steg mer noggrann Àr den Excel-kalkyl som Hans Eklund, ICT Revolution AB, tel: 070-7647596 bidragit med. ArbetsgÄngen finns beskriven i dokumentet, Àr i grova drag följande:

1 Rita kartan

Det Ă€r ju byggandet av den egna infrastrukturen, nĂ€tet, som Ă€r den stora kostnaden. Det viktigaste Ă€r dĂ€rför att hitta ”rĂ€tt” nĂ€tstruktur. Utmaningen hĂ€r Ă€r att dels minimera de enskilda nĂ€tstrĂ€ckorna (dĂ€r delas ju inte kostnaden), dels hitta fram till bra strĂ€ckningar dĂ€r det gĂ„r att dra kabeln – bĂ„de legalt och fysiskt.

Noder och fastigheter numreras och avstÄnden (enligt kartan) lÀggs in i Excelverktyget.

2 Uppdatera prislistan

NĂ€sta steg Ă€r att föra in vad det Ă€r för priser för arbete och material som gĂ€ller. I kalkylarket finns en flik med uppgifter, dessa Ă€r frĂ„n 2009 och gĂ€ller just det exempel som finns i arket. Men om man inte har tillgĂ„ng till mer aktuella priser – anvĂ€nd de uppgifter som stĂ„r det blir sannolikt  inte alltför mycket fel.

I kostnadstabellen kan man ta hÀnsyn till det som sker med eget arbete. Eftersom ofta just t.ex grÀvning Àr en dominerande kostnad spelar eget arbete stor roll för resultatet.

3 AvlÀs resultat

.. och utnyttja möjligheten att variera nÀtstruktur och andelar eget arbete för att fÄ bÀttre förstÄelse av hur kostnader pÄverkas.

Inga kommentarer

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Det går att läsa mer om bokens syfte under länken om kokboken. Har du istället konstruktiva ideer och förslag så kan du kontakta någon av de ansvariga. Kontaktuppgifter till dem finns under sidan kontakta. Här finns hela bokens kommentarer i ett RSS flöde

Projektet genomförs av Stiftelsen Folkets Hubb i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan och lokala krafter med EU-finansierig i form av Landsbygdsmedel administrerade av Jordbruksverket.

Administrativt