Kapitel

Tidigare och pÄgÄende initiativ

Vi har samlat information hÀr kring nÄgra av tidigare initiativ vi kÀnner till. Syftet Àr att illustrera möjligheter och problem, att inspirera till egna initiativ samt att lÀnka till personer som har erfarenhet.

I texten hÀr ges en kort sammanfattning och lÀnkar att gÄ vidare.

Bofills BĂ„ge

var/nÀr: installerades och togs i drift 1998, Stockholms innerstad
driftform: egen operatör och egen drift utfört av bostadsrÀttsföreningen
teknik: fiber till fastigheten (1 Gb/s) och CAT5 anslutning av lÀgenheter (gigabit ethernet)
kostnad: 75 kr/mÄnad
antal anslutna: 250

Ursprunget Ă€r ett forskningsprojekt i samarbete med Telia S-Lab och Ericsson Medialab (1997). Projektet syftade dels till att undersöka teknik, anvĂ€ndbarhet och kostnader hos LAN som accessteknik, i förhĂ„llande till xDSL och telefonmodem-tekniker. Ett ytterligare syfte var att undersöka vad som hĂ€nde nĂ€r man etablerade en ”bredbandsö”, dvs en gemensskap med hög bandbredd internt och lĂ€gre till Internet. Det man ville undersöka var om det hĂ€r skulle resultera i mer lokal kommunikation och lokalt producerat innehĂ„ll.

Det tekniska försöket blev lyckat, men förhoppningen om det blomstrande lokala innehĂ„llet infriades inte. Försöket med accessform blev uppmĂ€rksammat och ett resultat var att de ekonomiska resultaten satte ”standarden” för bredbandsaccess till 200kr/mĂ„n. Föreningen tog snart över nĂ€t och drift i egen regi, och i och med teknikutveckling har dels prestanda i accessen ökat frĂ„n 100 Mb/s i accessen till 1 Gb/s, samtidigt som mĂ„nadskostnaden sjunkit frĂ„n 200 kr till 75 kr. Den gemensamma delade bandbredden till Internet var ursprungligen 256Kb/s, och Ă€r idag I Gb/s.

Kontakt:
kontaktperson: Tom Rindborg / Staffan Ulfberg
e-post: Tom.Rindborg@fatburen.org  / staffan@ulfberg.se
hemsida: www.brf.bagen – service – internet

Sandhamn

var/nÀr: 2005 i Stockholms skÀrgÄrd
driftform: Mobile City AB driver Wimax-infrastrukturen och Nilings AB agerar lokal operatör
teknik: först enkel WiFi-lösning, nu Wimax
kostnad:
antal anslutna: ca 45

NÀr Hotellet i Sandhamn fick fiberförbindelse via Stokab sÄg ortsborna möjlighet att skaffa bredband via samma fiber. Man bildade en ekonomisk förening och byggde i första omgÄngen ett enkelt accessnÀt med WiFi teknik. Detta har senare uppgraderats till Wimax. Stokab Àger infrastrukturen och stod inledningsvis Àven för driften av Wimax-systemen. Nu har driften av radiosystemen tagits över av Mobile City AB.

Föreningen, Sandhamns Bredbandsförening, agerade sjÀlva inledningsvis som nÀtoperatör. Denna uppgift har senare övertagit av Nilings AB.

Mer info i Hela Sverige ska Leva:s broschyr om Bredband (sid 5)

Kontakt:
kontaktperson: Nils Sundman
e-post: nils.sundman@nilings.se
telefon: 070-787 7880
hemsida: nilings.se

Tavelsjö

var/nÀr: med början 2002 i VÀnnös, Vindelns och UmeÄs kommuner
driftform: Tavelsjö ByaNĂ€t ekonomiska förening driver nĂ€tet i egen regi – med egen första-linjen-support och egna resurser för felsökning och viss teknikutbyte pĂ„ fĂ€ltet. Svetsning och plöjning köps in.
teknik: FTTH, Cisco-switchar (uppgraderat frĂ„n Orexis 2009) med 100 Mbit/s ut till anvĂ€ndare och 2 x 1 Gbit/s i ryggraden. Orexis FTH-or i husen. Köper svartfibertjĂ€nst av UmeĂ„energi och handlar upp internettjĂ€nsten i ”bulk”.
kostnad: föreningsavgift 200 kr/Är , mÄnadsavgift 205 kr/mÄn inklusive moms, medlemsinsats 28 500. Till detta kommer en sÀrskild anslutningsavgift pÄ 3500 kronor inklusive moms. Totalt 32 000 kronor.
antal anslutna: ca 640 efter ett pÄgÄende utbyggnadsprojekt sommaren/hösten 2010.

Tavelsjö ByaNÀt ekonomisk förening bildades i april 2002. NÀr UmeÄ kommun knöt samman sina skolorter med fiber kunde man samplanera sÄ att Tavelsjöbygden fick sÄ stor nytta av denna som möjligt. I egen regi har man grÀvt (kanaliserat) 26 mil och kompletterat nÀtet sÄ att det idag ansluter cirka 640 fastigheter i drygt 70 byar. Föreningen driver nÀtet och gör det mesta i egen regi, dÀr mÄnga insatser ersÀtts för att kunna bibehÄlla och krÀva professionalitet. Erfarenheten Àr att man frÄn början skulle ha litat Àn mer till egna resurser och aktiviteter.

Mer info i Hela Sverige ska Leva:s broschyr om Bredband (sid 6)

Kontakt:
kontaktperson: MĂ„rten Edberg
e-post: marten.edberg@tavelsjo.se
telefon: 090-612 16, 070-216 86 25
hemsida: www.tavelsjo.se

Munkbysjön

var/nĂ€r: i Ånge kommun / 2005
driftform: Efter installation har kommunen övertagit ansvar för nÀtet
teknik: FTTH 100 Mb/s access (?) – nĂ€tet Ă€r kopplat till Ånge kommuns fibernĂ€t (?)
kostnad: ?
antal anslutna: ?

Munkbysjön tillhörde inte de bredbandsprioriterade omrĂ„dena i Ånge kommun. Men nĂ€r Sydkraft skulle grĂ€va ner sina kraftledningar tog ortens intresseförening tillfĂ€llet i akt för samförlĂ€ggning av fiber. NĂ€tet – samförlĂ€ggningen, accessnĂ€t samt kompletteringar till de fastigheter som inte nĂ„ddes via samförlĂ€ggning – utfördes i egen regi och med föreningens medel. NĂ€r vĂ€l nĂ€tet fanns pĂ„ plats erbjöd sig kommunen att stĂ„ för anslutning till stamnĂ€tet, och att ta över ansvar för drift.

Mer info i Hela Sverige ska Leva:s broschyr om Bredband (sid 8 )

Kontakt:
kontaktperson: Jan-Erik Eriksson, Munkbysjöns intresseförening,
e-post: janerik@mittpunkten.com
telefon: 0691-220 94
hemsida: ?

Valinge

var/nÀr: Valinge med omgivning i Varbergs kommun / 2006
driftform: Ekonomisk förening som byggt nÀtet i egen regi, driften ???
teknik: FTTH, triple play
kostnad: ?
antal anslutna: ?

NÀr Valingeborna började arbetet med att fÄ bredband till Valinge var man först övertygade om att det var ADSL man skulle ha. Men efter kontakter med Kungsörföretaget Bynet beslöt man att bygga optonÀt och att inte bara skaffa Internet utan ocksÄ fÄ TV och telefoni via nÀtet. En ekonomisk förening bildades för ÀndamÄlet. Ca 1000 dagverken har byborna bidragit med vid byggandet av nÀtet. Initiativet har smittat av sig och flera grannbyar har anslutit sig till nÀtet. I november 2006 invigdes nÀtet av infrastrukturministern.

Mer info i Hela Sverige ska Leva:s broschyr om Bredband (sid 9)

Kontakt:
kontaktperson: Bertil Karlsson, ordförande i Valinge bygdelag
e-post: bertil.majvi@ipbo.se
telefon: 0340-62 51 96
hemsida: ?

Lindefallet

var/nÀr: Lindefallet i Hudiksvalls kommun / 2004
driftform: Det fÀrdiga nÀtet övertogs av dÄvarande Hudiksvalls stadsnÀt, nuvarande Fiberstaden AB
teknik
:
FTTH med anslutning till stadsnÀtet i Hudiksvall
kostnad: 21 500 per abonnent (minus skattereduktion 5000 kr/abonnent)
antal anslutna
:
43 st 2004. 47 st 2010.

Trots att Lindefallsorten inte fanns med i kommunens IT strategi som prioriterad ort lyckades Lindefallets ByarÄd övertala stadsnÀtet i Hudiksvall att gemensamt pröva en modell för bredbandsutbyggnad pÄ landsbygden. ByarÄdet och StadsnÀtet planerade tillsammans hur accessnÀtet skulle dras. ByarÄdet tog ansvar för abonnent- och markÀgarkontakter pÄ StadsnÀtets uppdrag. StadsnÀtet anslöt den lokala noden till det regionala nÀtet och drog fiber till företag och föreningar i byn. Detta kortade avstÄndet för ByarÄdet att ansluta hushÄllen till nÀtets accesspunkter. ByarÄdet samordnade hela arbetet med principen solidarisk kostnadsfördelning oavsett avstÄnd till accesspunkt. NÀtet togs i drift december 2004.

De strÀckor som betalades av abonnenterna gemensamt Àr överlÀmnade till Fiberstaden.Det betyder i praktiken att alla strÀckor som drogs Àr Fiberstadens driftansvar, Àven inne pÄ abonnentens fastighet Ànda fram till dÀr fibern slutar. Vi valde den modellen eftersom vi i ByarÄdet inte klarar att hÄlla den tekniska utrustningen uppdaterad och att vi vid ett eventuellt fel inte vill hamna i diskussion om i vilken del av nÀtet, vÄr eller deras, felet sitter.Nu kan Fiberstaden mÀta Ànda in till abonnenten och tom uppdatera mjukvaran i CPSen (Customer Premises Switch).

Mer info i Hela Sverige ska Leva:s broschyr om Bredband (sid 10), byarĂ„det har ocksĂ„ sammanstĂ€llt en presentation/krönika frĂ„n införandet – lĂ€nk hĂ€r.

Kontakt:
kontaktperson: Olle Persson, Lindefallets byarÄd
e-post: olle.persson@lindefallet.com
telefon: 070-603 00 99
hemsida: www.lindefallet.com

Visingsö nÀringslivsförening

var/nÀr: Visingsö i Jönköpings kommun / 2007
driftform: ?
teknik: RadiolÀnk till stamnÀt i Jönköping och radioaccess
kostnad: ?
antal anslutna: ?

För att fÄ nÄgot bÀttre Àn access till Internet via telefonmodem valde öns nÀringslivsförening att installera förbindelse till stamnÀt i Jönköping via radiolÀnk, och att skapa ett trÄdlöst accessnÀt pÄ ön.

Mer info i Hela Sverige ska Leva:s broschyr om Bredband (sid 12)

Kontakt:
kontaktperson: Rune Backlund
e-post: rune.backlund@tele2.se
telefon: ?
hemsida: ?

HÀstholmen och Ytterön

var/nÀr: HÀstholmen och Ytterön i Karlskrona kommun / 200?
driftform: ?
teknik: FTTH, med anslutning till Karskrona stadsnÀt
kostnad: ?
antal anslutna: ca 25

NÀr innevÄnarna inte ansÄg att den existerande radiolÀnkförbindelsen till öarna rÀckte till tog man kontakt med Karlskronas stadsnÀt. Man kom överens med kommun och stadsnÀt att de skulle stÄ för en fiberaccess till öarna, och att man lokalt sjÀlva skulle installera fiber för accessnÀtet. det lokala nÀtet kunde till stor del samförlÀggas med kraftnÀt och det kommunala vattnet.

Mer info i Hela Sverige ska Leva:s broschyr om Bredband (sid 12)

Kontakt:
kontaktperson: Hans Gustafsson
e-post: hans.z.gustafsson@ericsson.com
telefon: ?
hemsida: ?

EklÄngen

var/nÀr: EklÄngen i Eskilstuna kommun / med början 2006
driftform: Infrastrukturen hanteras som samfÀllighet
teknik: FTTH, anslutning via Eskilstuna stadsnÀt
kostnad: ?
antal anslutna: ?

Samtidigt med att lÀnet satsade de statliga bredbandspengarna pÄ radiobaserat (wimax) bredband, bildades EklÄngens ekonomiska förening (2006) för att bygga fiberbaserat bredband. Man kunde till stor del samförlÀgga fiberstrÄken med Vattenfall som grÀvde ner kraftkabel. Den 20 december 2007 var fibernÀtet och sammankopplingen till stadsnÀtet
klart. Den ekonomiska föreningen Àr ombildad till en samfÀllighet, en form som Àr bÀttre lÀmpad att hantera infrastrukturer.

Föreningen har sammanstÀllt en mycket lÀsvÀrd krönika om hÀndelserna pÄ vÀgen fram till att nÀt och kommunikation kom pÄ plats, lÀnk till krönikan hÀr.

Kontakt:
kontaktperson: ?
e-post: ?
telefon: ?
hemsida: www.eklangen.se

BlendaFiber

var/nÀr: Odensjö, SkÀggalösa och Sunnanvik i Alvesta kommun / Blendafiber ekonomisk förening bildades 2009
driftform: Ekonomisk förening som bygger nÀtet i egen regi och Àmnar fortsÀtta driva nÀtet tills vidare
teknik: FTTH, anslutning till www.wexnet.se
kostnad: drygt 20 000 kr per hushÄll
antal anslutna: 77

I samband med att Eon skulle grÀva ner elledningar för att sÀkra elförsörjningen vÀcktes tanken
att Àven skapa ett byanÀt med fiber dÄ möjligheten fanns att samlÀgga fiber med Eons grÀvning.
Men det var brÄttom. Blendafiber ekonomisk förening bildades i december 2009 och Eon startade
grÀvarbetet i april. Trots det lyckades föreningen samla byns invÄnare och fÄ 77 av 100 möjliga
fastigheter att ansluta sig till fibernĂ€tet. Projektet Ă€r sjĂ€lvfinansierat dĂ„ varje fastighetsĂ€gare gĂ„tt in med 30 000 kronor. Enligt kostnadskalkylen ska 5 000 – 10 000 kronor av den summan kunna betalas tillbaka nĂ€r allt Ă€r klart och möjliga bidrag betalats ut. Totalt grĂ€vs 2,3 mil dike ochcirka 7 mil tomma slangar lĂ€ggs ned i marken.

PĂ„ föreningens hemsida finns en sammanstĂ€llning av lĂ€nkar till nĂ€rliggande fiberföreningar – direktlĂ€nk hĂ€r.

Kontakt:
kontaktperson: Christer MĂ„rdh
e-post: info@blendafiber.se
telefon: 0708 75 21 24
hemsida: www.blendafiber.se

SÀffle FibernÀt

var/nÀr: SÀffle kommuns landsbygd 2008-2010
driftform: StamnÀtet Àgs av SÀffle Kommunikation AB, lokalnÀten Àgs av tio ekonomiska föreningar.
teknik: FTTH – projekt som ansluts till nybyggt kommunalt stadsnĂ€t. NĂ€tet driftas av Telia KO.
kostnad: 15-18 000 kr/per anslutning.
antal anslutna: 2 320 (sept 2010)

UngefÀr hÀlften av kommunens telestationer uppgraderades inte till ADSL och i mÄnga omrÄden var den mobila tÀckningen dÄlig. Detta födde ett stort lokalt engagemang och via kommunbygderÄdet etablerades ett samarbete med SÀffle kommun och ett projekt vÀxte fram dÀr mÄlet var att bygga ett helt nytt stamnÀt och samtidigt bygga lokala föreningsnÀt (inget stamnÀt fanns sedan tidigare). Projektet finansierades av kommunen EU MÄl2 och privata anslutningsinsatser. Föreningarna har Àven drivit ett Leaderprojekt.

Totalt har det omsatt ca 60 mkr och omsluter 920 km schakt. Det avslutades i september 2010. En informationsbroschyr om projektet har tagits fram och finns att lÀsa hÀr.

Kontakt:
kontaktperson: Erik Evestam, SÀffleBygdens FibernÀt
e-post: erik@evestam.se
telefon: 070-316 52 16
hemsida: www.fibernat.se

Rapporter, broschyrer och lÀnkar

Föreningen Hela Sverige ska leva har sammanstĂ€llt ett antal exempel i en inspirationsskrift (2008) – lĂ€nk hĂ€r. Flera av initiativen beskrivs Ă€ven ovan.

Inga kommentarer

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Det går att läsa mer om bokens syfte under länken om kokboken. Har du istället konstruktiva ideer och förslag så kan du kontakta någon av de ansvariga. Kontaktuppgifter till dem finns under sidan kontakta. Här finns hela bokens kommentarer i ett RSS flöde

Projektet genomförs av Stiftelsen Folkets Hubb i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan och lokala krafter med EU-finansierig i form av Landsbygdsmedel administrerade av Jordbruksverket.

Administrativt