Kapitel

Besiktning

NÀr anlÀggandet av de nÀt som beskrivs i projektansökan Àr slutförda, ska nÀten godkÀnnas av LÀnsstyrelsen, kommunen eller  annan myndighet. En externt anlitad branschkunnig part kontrollerar att nÀten uppfyller de kvalitetskrav som stÀllts för att projektet ska vara stödberÀttigat. TÀnk dÀrför pÄ att lÀgga in kostnad för kvalitetskontroll i projektbudgeten. NÀr projektet Àr avslutat och kvalitetskontrollen Àr genomförd ska föreningen skicka in ansökan om utbetalning av projektstödet. NÀr ansökan behandlats kommer stödmedlen att betalas ut.

Ägaransvar

Kommunikationsinfrastrukturen bestÄr dels av nÀtet, i form av kanalisation och fiberkabel, dels av aktiv utrustning i form av till exempel switchar. Den aktiva utrustningen finns placerad bÄde i den egna fastigheten och utanför. Det Àr viktigt att reglera Àgandet till nÀtet i form av avtal, förslag till avtal kan fÄs frÄn kommunen eller SSNf.

I Ă€garansvaret ingĂ„r att sĂ€kerstĂ€lla sĂ€ker, stabil drift och underhĂ„ll. Detta Ă€r en lika viktig som ”tung” uppgift att ta pĂ„ sig.

Om driften upphandlas av en kommersiell entreprenör (t.ex vid en KO-lösning för driften) svarar denne dĂ€rmed – pĂ„ föreningensuppdrag – för att nĂ€tet alltid fungerar och innehĂ„llstjĂ€nsterna Ă€r tillgĂ€ngliga. Speciellt viktigt
Ă€r det att specificera reparationstider. Om alla kommunikationstjĂ€nster (Internet, TV, telefoni med mera) lĂ€ggs i samma ”korg”, blir resultatet av avbrott mycket allvarligt. DĂ€rför Ă€r det betydelsefullt att kraven pĂ„ drift och underhĂ„ll Ă€r vĂ€l specificerade, reglerade och följs upp kontinuerligt mot det utförda arbetet.

Inga kommentarer

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Det går att läsa mer om bokens syfte under länken om kokboken. Har du istället konstruktiva ideer och förslag så kan du kontakta någon av de ansvariga. Kontaktuppgifter till dem finns under sidan kontakta. Här finns hela bokens kommentarer i ett RSS flöde

Projektet genomförs av Stiftelsen Folkets Hubb i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan och lokala krafter med EU-finansierig i form av Landsbygdsmedel administrerade av Jordbruksverket.

Administrativt